Philicorda
Geluk zit in een klein orgeltje

Welkom op mijn website!

Op deze site draait alles om de Philicorda, het elektronische orgeltje van Philips dat begin jaren ’60 het daglicht zag. Volgens mij is de Philicorda het meest onderschatte instrument dat ooit in Nederland is geproduceerd.

Ik ben zelf geen toetsenist, maar het ontwerp van vooral de GM751 en GM752 vind ik te gek. En als een goede toetsenist een Philicorda gigantisch laat swingen, kreunen of subtiel begeleiden, dan zit muzikaal geluk voor mij echt in dit kleine orgeltje.

Ben jij zo’n toetsenist en zou je graag een Philicorda een keer willen huren of lenen dan kan dat. Lenen kan wanneer we kunnen afspreken dat je komt spelen op één van mijn Viva Philicorda! festivals. Onder het kopje Viva Philicorda! vertel ik je meer hierover.

Wil je een orgeltje huren of heb je een vraag dan kun je dit aangeven via het contactformulier.

René Eijsink 

  

01-02-2024

 Viva Philicorda! in 2024

De swingende en energieke optredens van The Mieters en The Incredible Stacks op 28 oktober 2023 in Eureka smaakten absoluut naar meer! Dus ook in 2024 gaan wij Philicordabands en -artiesten programmeren aan het Assendorperplein in Zwolle. Van jazz en kleinkunst tot pop en electro. Hou deze site en ons instagram account (viva_philicorda) in de gaten voor meer informatie. En vergeet niet: geluk zit in een klein orgeltje! Viva Philicorda!


04-10-2023

Viva Philicorda! op 28 oktober 2023

Op zaterdag 28 oktober klinkt weer de Philicorda-sound door Eureka. Op deze avond staan er twee bands op het podium aan het Assendorperplein in Zwolle:

  • The Mieters spelen aanstekelijke nederbeat voorzien van een ruig randje sixties garagerock, waarbij strikt in het Nederlands wordt gezongen. De energieke shows staan vol humor en dansbare nummers. Check het album ‘De ruit is uit’ (2021) en geniet van ‘Viezelevozen’ , ‘Buurtsuper’ en ‘Nachthap’. Gewoon Mieters-goede band.
  • The Incredible Stacks maken analoge geïmproviseerde dansmuziek. Geen samples, laptops en sequencers op het podium maar wel een Philicorda! Voor onweerstaanbare grooves. Verwacht van dit trio geen set met losse liedjes maar wel een strakke ‘jam’ van vette beats, rauwe gitaar en stampende bas. Je zou denken dat er een dansplaat op staat, maar alles is live ! Viva The Incredible Stacks!

Viva Philicorda! beginnen we op tijd met om 20.30 uur The Mieters.

Entree 10 euro,  tickets cash of pin aan de deur van Eureka.

 

27-01-2023

Bremer stadsmuzikanten

Tijdens de coronajaren 2020/21 hebben wij met Viva Philicorda! flink moeten improviseren om de Philicorda-sound met het publiek te kunnen delen. In het eerste jaar hebben we een soort online-versie van ons festival georganiseerd die je hier nog terug kunt kijken
In 2021 zag het er een tijdje goed uit qua culturele bijeenkomsten en leek het er verdomd op dat we weer een fysiek festival in het Zwolse Eureka konden organiseren. Helaas werden de corona-regels op de avond vóór het festivalweekend aangescherpt en konden we alles afzeggen….

Om meer katers te voorkomen zijn we in 2022 weer voorzichtig begonnen met een kleintje Viva Philicorda! Met twee duo’s op een zondagmiddag in november. Om voorzichtig weer te ervaren hoe leuk en lekker het ook alweer is om muzikanten te horen spelen op een Philicorda. Anna Hoekstra en Orgel Joke speelden een set met bekende hits die iedereen kon meezingen. Jürgen Schöffel en Lars Köster uit Bremen serveerden het publiek een enthousiaste set met zowel eigen werk als popklassiekers zoals ‘Everybody’s got to learn sometime’ van The Korgis.

vlnr: Lars, Orgel Joke, Anna en Jürgen

08-10-2022

Kleintje Viva Philicorda!

We mogen weer! Viva Philicorda! Dit jaar starten we voorzichtig op en organiseren we geen festival-weekend, maar een serie kleinere concerten in Eureka/De Nieuwe Keuken. En we starten maar meteen met een knaller op zondagmiddag 6 november: Orgel Joke & Anna Hoekstra. Plus het Duitse duo Jürgen Schöffel & Lars Köster.

Link voor kaartverkoop
Wees er snel bij want we hebben slechts 50 tickets! Geef je naam door via info@philicorda.nl en wij sturen jou een mail met betalingsgegevens. Viva Philicorda!

05--05-2022

Nieuwe blog

Sinds afgelopen weekend ben ik een Philicorda GM 752 rijker. Ik ben hiervoor met mijn partner in crime, Agnes, afgereisd naar Emden, Duitsland. Ben je benieuwd naar het verhaal? Je kunt het hier lezen!

03-01-2022

Trouw niet voor je 40 bent

Bert van den Brink - die blind geboren is - begon zijn muzikale leven als vijfjarige met pianolessen. Zijn vader werkte bij Philips dus kwam er al gauw een Philicorda naast de piano te staan. Bert van den Brink is pianist, accordeonist, organist, arrangeur, producer, componist en docent. En nog steeds liefhebber van de Philicorda!

In deze video neemt Bert je mee terug naar zijn jeugd en de muziek die hij vroeger speelde op de Philicorda. Van het Cocktail Trio tot Stevie Wonder. Meer informatie over deze unieke muzikant vind je op Wikipedia en zijn eigen website. Viva Bert van den Brink!

12-11--2021

Viva Philicorda! 2021 gaat niet door!

Helaas hebben we door de nieuwe coronaregels deze beslissing moeten nemen. Dus blijven de deuren op zaterdag 13 november dicht en de podia leeg. Dat geldt natuurlijk ook voor de Afterparty met OrgelJoke op 14 november. Wij proberen de optredens in het nieuwe jaar opnieuw te plannen, dus hou de website in de gaten. 


08-05-2021

Festival Viva Philicorda! heeft voor de editie 2021 inmiddels een hele mooie line-up met allerlei verschillende muziekstijlen! Kijk hier voor meer informatie over het festival! 


14-11-2020

Vandaag 14 november 2020 zou het Viva Philicorda! festival plaatsvinden. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten. We zijn niet bij de pakken neer gaan zitten en hebben een mooi alternatief bedacht; een video met een gevarieerde compilatie van muzikanten die de Philicorda een warm hart toedragen. Veel kijk- en luisterplezier en graag tot Viva Philicorda! in 2021!


17-10-2020

Nou, slecht nieuws voor liefhebbers van livemuziek en de Philicorda-sound. Viva Philicorda! op 14 november gaat als festival niet door. Dus geen orgellessen in de Stadkamer en livestream met bandjes in Eureka. Er komt op 14 november wel een Philicorda-video online met diverse optredens en interviews. Ik hou jullie op de hoogte. The Kik zal in ieder geval van de partij zijn!


 

19-03-2020

Duurt laaang!

Wachten op post kan soms zo lang duren! En het is bij sommige bestellingen best spannend, dat lange wachten. Vandaag was het dubbel bingo: het snoertje voor een GM752 had ik begin januari al besteld maar aangezien de verkoper toen nog in het buitenland zat (en momenteel veilig en gezond in Nederland verblijft) duurde het twee maanden voordat de enveloppe in Zwolle was.  Waarom ik dit nieuwe snoertje heb gekocht, dat kun je eventueel nalezen in de blog over het passende snoertje in Berlijn.

De Philicorda rhythm record-single had ik qua vinyl al in huis, maar deze versie, met een AG7500/7600 op de hoes, die had ik nog niet. Het mooie van deze singles, bedoelt als ritmische begeleiding en het liefst af te spelen op een Philips platenspeler, is dat ze vrijwel altijd krasvrij zijn. Want zelden gedraaid. Terwijl de combinatie van ritme en Philicorda zo swingend kan zijn. Liefhebbers raad ik graag de volgende link aan:
https://domotic.bandcamp.com/album/philicorda-tapes

Do try this at home!


11-03-2020 

Rosie is red & hot!

De nieuwste aanwinst voor Viva Philicorda! 2020 is deze GM751 transistor-versie. Het orgel is door  één van de vorige eigenaren fraai rood geverfd. De kast van de Philicorda zal op 14 november door een kunstenaar onderhanden worden genomen, want wij willen ook graag dit jaar weer live-painting tijdens de concerten! En aangezien ik deze Philicorda heb overgenomen van de drummer van een AC/DC-coverband, noemen we haar Rosie… and she steals the show! Komt dat zien tijdens Viva Philicorda!

 

07-03-2020

Dat wordt zweten

De Stekkers komen spelen op 14 november tijdens Viva Philicorda! Vuige organtronic garagpunk uit Philips-stad Eindhoven. En dus met een flink blazende Philicorda. De band is geïnspireerd door ondermeer The Sonics en The Oblivians. En Stekker-hits als ‘Fight’, ‘Helleluja’ en ‘Bikini Carwash’ garanderen een hoog vochtigheidsgehalte in de bovenzaal van Eureka. Viva De Stekkers!

 

05-03-2020

Kans op jeuk

Vandaag heb ik weer even twee Philicorda-fans gesproken. Helaas staat er tijdens de nieuwe tournee van De Kik geen Philicorda op het podium. Maar daardoor groeit de kans dat het begint te jeuken bij Dave von Raven en toetsenist Paul Zoontjens....en wie weet komen ze langs op 14 november tijdens Viva Philicorda! Viva De Kik! Het interview met Dave en Paul komt binnenkort op de site.


 03-03-2020

De eerste band is definitief! Los Obamas

Los Obamas spelen op 14 november tijdens Viva Philicorda!
  
Gruizige garagebeat, trashy blues en zinderende surf. Met veel energie wordt deze mix van stijlen gebracht door vier muzikanten van Groningse bodem. Opgegroeid in de rijke Groningse muziekscene, met een spoor van voorbije en een handvol bestaande bands. Waaronder The Monroes, Sexton Creeps, De Fuckups en The Kickers. Ze houden het al meer dan twee ambtstermijnen met elkaar vol, door veel te spelen in o.a. hun geliefde Vera en meerdere tourtjes in het buitenland. Viva Los Obamas!

  

19-02-2020

Nieuwe langspeelplaat

Philicorda LP

Het aantal artiesten dat vinyl heeft uitgebracht met de Philicorda is helaas vrij beperkt. Daarom ben ik vandaag erg blij met deze aanwinst in de platencollectie!

18-02-2020

Aanwinst uit Duitsland

Vorige week was ik voor mijn werk in de buurt van Duitsland. En had ik even geluk. Bij de kringloop vlak over de grens stond een Philicorda. Het orgeltje moet nog flink schoongemaakt worden, maar de kast is nog erg goed. Dus zeker de moeite waard om op te knappen.

 


17-02-2020

Viva Philicorda 2020 krijgt vorm

Het duurt nog even, maar ik heb inmiddels al de toezegging van een aantal te gekke muzikanten dat ze komen spelen tijdens het Viva Philicorda festival op 14 november bij Eureka in Zwolle. Op het verlanglijstje staan in ieder geval De Stekkers uit Eindhoven en Johan Kuipers (alias De Groene Man, alias Bedhelm). 

16-02-2020

Jaaaah

Vandaag 16-02-2020 is mijn website online gegaan. Ik hoop dat ik met deze website alle Philicorda-fans een groot plezier doe... want geluk zit immers in een klein orgeltje!